OBS! Nye priser for kunder med en omkostningsbestemt fjernvarmeaftale

Gode råd om din fjernvarme

Vi har samlet en masse gode informationer om, hvordan du får mest ud af din fjernvarme og holder din bolig varm.

Test

Teknik: Få mest ud af din fjernvarme - se også pdf-folder

Overforbrug

Et overforbrug kan skyldes, at temperaturføleren i din radiatortermostat er defekt - eller helt mangler. 
Ventilen kan også have ”sat sig”, så den ikke lukker, når man drejer termostaten. Man kan ofte afhjælpe problemet ved at ”motionere” splitten i ventilen.
Endelig kan årsagen til et overforbrug skyldes, at selve radiatoren er for lille til rummet.

Temperatur
De fleste ønsker en rumtemperatur på 21°C i deres opholdsrum - måske ned til 18°C i køkken og sove-værelse. 
Som tommelfingerregel er det en god ide at have mindst 16°C i alle rum. Kommer temperaturen under 14°C i nogle rum, kan det skade bygningen og give alvorlige fugt-, svampe- og skimmelproblemer. 
Der bør i øvrigt aldrig stå en sofa eller reol foran en radiator, da det begrænser varmeafgivelsen. 

Brug altid alle radiatorer i samme rum og stil dem på samme tal. For de fleste termostater svarer en indstilling på 3 til cirka 20°C.
En radiator der kører på fuldt tryk, bruger betydelig mere varme end tre radiatorer, der kører med lav drift. Når en radiator fungerer optimalt, er den varm i toppen og kold i bunden. Dermed afkøler man vandet optimalt.
Jo bedre din afkøling er på dine radiatorer, jo bedre bliver varmeøkonomien. 
Jo bedre vandet er afkølet, jo mindre vandmængde skal genopvarmes, og derved sparer man på energi-en.    

Spar på varmen
For hver grad du hæver temperaturen, stiger dit varmeforbrug med ca. 5 %.  
Omvendt kan du spare masser af energi og penge ved at undlade at varme dit hjem for meget op. Hvis du sætter temperaturen bare 1°C ned, kan man skære 5-10% af energiregningen. Og sparer samtidig årligt udledning af 300 kg CO2 pr. husholdning pr. år.

Derfor er det en god ide, at spare på varmen, hvor man kan. Men vælger du at skrue ned for varmen om natten, eller hvis du er væk i en kortere periode, bør du aldrig skrue mere ned end 3°C. 
Har du i en periode sat temperaturen for lavt, vil genopvarmningstiden kræve lige så meget varme, som du i den ”kolde periode” har sparet.
Hvis et rum holdes koldere end de omkringliggende rum, og væggene ikke er isoleret som ydervægge, vil radiatorer i rum op til det køligere rum, forsøge at varme det op, pga. kuldeindfald fra væggene. 

Husk at lufte ud
Det er vigtigt at lufte ud, gerne flere gange i døgnet, da stillestående luft blandt andet optager fugt og bliver iltfattig. En familie på fire personer, afgiver ca. 15 l vand i døgnet. Den bedste måde at lufte ud på er med gennemtræk i 5-6 min. Dette giver den ønskede luftfornyelse, uden at vægge og møbler bliver kolde. Termostaterne bør lukkes under udluftningen, for at undgå unødvendigt varmespild. 
Det er altså bedst med hurtig udluftning i stedet for et vindue på klem døgnet rundt. Et vindue på klem vil medføre et betydeligt varmetab, en højere varmeregning og et udslip på næsten 1 ton CO2. Dette gælder naturligvis kun i de årets kolde måneder, hvor temperaturen er lavere udendørs end indendørs.

Undlad derudover at stille møbler med store flader helt op ad kolde ydervægge, da det ofte giver fugtproblemer. 

Det varme vand
Ved at vælge bruseren fremfor karbadet sparer man cirka 50 liter pr bad. Og vasker du op i hånden er det meget fornuftigt at bruge en balje i stedet for at hælde det rindende varme vand direkte i afløbet. 

Og husk endelig at tjekke for dryppende haner. En langsomt dryppende hane kan alene give et spild på 20 liter i døgnet.


Udnytter du varmen optimalt, får du større komfort - til gavn for pengepung og miljø 

Har du yderligere spørgsmål af mere teknisk karakter kan vi henvise til FAQ på www.fjernvarme.info

Her kan man blandt andet få information om dårlig afkøling, markante ændringer i forbrugsmønstre, dryppende rør mm. På fjernvarme.info kan du også via korte film få gode råd til at Spare på varmen

Få mest ud af din fjernvarme

Hold på varmen, tjek dit forbrug og udnyt systemet bedst muligt. 

Læs vores tekniske folder med Tips og Tricks til effektiv Fjernvarme

Fjernvarme er grøn fornuft

Fjernvarme bygger på ideen om at bruge overskudsvarme til opvarmning. På den måde udnytter vi vores ressourcer effektivt, og det giver grøn, nem og sikker varme i stuerne.

Læs mere om grøn fjernvarme